dijous, 4 de desembre del 2008

Els estudiants diuen no a l'EEES

Breu explicació dels successos ocorreguts a la UV.

Fa gairebé un mes que els estudiants de la Universitat de València començaren a mobilitzar-se per tal d’oposar-se al nou procés de convergència europea conegut com el pla Bolonia o Espai Europeu d’Educació Superior. Foren els estudiants de filosofia els que, després de reunir-se en assemblea, decidiren començar a tancar-se en la seua facultat. Un mes després, podem veure les facultats de filologia, història, medicina, dret, psicologia, magisteri... totes les facultats i Campus, des de Burjassot fins a Tarongers, ocupats pels estudiants en protesta contra el nou pla educatiu.

Els alumnes s’oposen a la imminent privatització de l’educació que suposaria el procés de convergència, promogut per la Organització Mundial del Comerç, i que té com a data límit d’aplicació el 2010. Entre d’altres característiques, aquest nou pla fa que les actuals llicenciatures passen a dividir-se en graus i postgraus, amb un augment del preu de la matrícula molt superior als preus actuals; cosa que obligaria a la creació de les anomenades beques préstec, que no fan sinó hipotecar a l’estudiant en els seus anys de carrera. A més, també és important la creació de la figura de l’estudiant a temps complet (40h. setmanals) que impedeix la compatibilitat entre treballs i estudis tant necessaris per a alguns estudiants.

Front a aquesta situació els estudiants demanen la celebració d’un referèndum vinculant per tal que la comunitat universitària, atès que la seua veu no ha contat a l’hora d’elaborar el procés, mostre el seu posicionament. A més, es demana que el rector, Francisco Tomás, s’hi posicione en contra tal y com feu Carlos Berzosa, rector de la Universidad Complutense de Madrid. També es demana la paralització del procés fins que aquest siga debatut amb la comunitat universitària, la qual cal no deixar de banda sinó que ha de participar en el procés d’elaboració del nou espai de convergència.

Amb aquestes finalitats uns 500 estudiants ocuparen la seu del rectorat per tal de fer que el rector paralitzara el procés de Bolonia a la UV, convocara un referèndum i concedira un debat públic a la comunitat universitària. Fou a aquesta última demanda a la qual accedí l’equip de rectorat, convocant a un debat públic el passat dimecres 5 de novembre. La participació a aquest debat, celebrat en l’aula magna de Filosofia i Ciències de l’Educació, desbordà tota previsió de l’equip de rectorat, omplint l’aula magna de gom a gom i obligant a l’habilitació de quatre aules més a la mateixa facultat degut a que, una gran quantitat d’alumnes i professors no pogueren accedir-hi. També s’habilitaren espais a les demés facultats per tal que els alumnes pogueren veure el debat en directe.


L’èxit de la convocatòria fou una demostració de la preocupació que hi ha entre els alumnes per la implantació nou pla educatiu així com de l’oposició dels estudiants a l’aplicació d’aquest procés. En el debat participaren representants de les assemblees d’estudiants, així com l’equip de rectorat. Els estudiants presentaren les seues preocupacions pel que fa la participació de les empreses en el desenvolupament acadèmic, l’augment del preu de matrícula, la reducció de matèries i contingut –desapareix l’assignatura d’història del País Valencià, entre d’altres, a més d’una gran reducció de les matèries optatives hui ofertes-, el perill que corren les carreres d’humanitats degut als interessos econòmics i empresarials –recordem que es volgué eliminar filologia catalana i història de l’art-, etc.

Per la seua banda el rector es mostrà d’acord amb alguns dels punts del manifest però, tanmateix, es mostrà favorable al procés de convergència europea i s’oposà a la possibilitat de celebrar un referèndum negant, d’aquesta manera, que la comunitat universitària puga expressar la seua opinió. A més, el rector –així com també els diferents degans i deganes que hi havia- mostrà desconèixer certs punts dels plans d’estudi no podent respondre a alguna de les preguntes dels estudiants, a més d’ignorar la informació que, des dels mateixos deganats, es donava als estudiants i que provocava confusió entre l’alumnat. Davant d’aquests fets, els estudiants demanaren la dimissió del rector Francisco Tomás.

Arràn d’açò, el passat dijous 6 de novembre, els estudiants boicotejaren la celebració d’una reunió al Jardí Botànic organitzada pel DISE i l’ANECA –organisme que té com a finalitat aprovar o rebutjar les propostes dels nous plans d’estudi segons siguen viables- impedint-hi l’entrada durant més de dues hores als membres de l’ANECA, rectors, així com a Felipe Pétriz, director general d’universitats, el qual accedí a reunir-se amb els estudiants per atendre les seus demandes, entre les quals s’hi proposà la celebració d’un debat públic amb la comunitat universitària.

Les protestes universitàries, així com les ocupacions a les diferents facultats, continuaran fins la celebració d’un referèndum vinculant, a més es preveu una expansió de les protestes a diferents àmbits i universitats del País Valencià. A dia d’avui hi ha convocada una vaga i una manifestació a nivell europeu pel proper dia 20 de novembre a les 12:00h a l’avinguda Balsco Ibañez a l’altura de la Facultat de Geografia i Història.

Vídeo informatiu. http://www.youtube.com/watch?v=k-qGlCopvbI